Chokladrutor eller kärleksmums, kärt barn har många namn. Här kommer ett jättegott recept. Jag brukar göra halva med kokos och halva med karamellströssel då familjen föredrar strössel. :-)
Chokladrutor
35-40 st
150 g smör
4 stora ägg
4 dl strösocker
2,5 dl mjölk
5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och tillsätt övriga ingredienser.
Blanda ner försiktigt och rör om i smeten. Smörj sedan långpannan.
Grädda i mitten av ugnen 175 grader ca 20-25 minuter.
Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.
Glasyr: 100 g smör, 2 dl grädde, 2½ msk kakao, 4 msk socker och 2 tsk mjöl.
Smält smöret i en kastrull på spisen och tillsätt övriga ingredienser. Koka ca 3-5 minuter tills glasyren tjocknat men rör hela tiden så att det inte bränns fast.
Bred ut över kakan och strö över 1-2 dl riven kokos eller valfritt strössel. Låt svalna och skär sedan i rutor.